ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ .....

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ .....

Ακούμε συχνά, Ο σκύλος μου είναι εκπαιδευμένος, Πήγα τον σκύλο μου για εκπαίδευση, Πρέπει να  εκπαιδεύσω  τον σκύλο μου…. Και πολλές άλλες ανάλογες εκφράσεις…. Τελικά, Τι είναι πραγματικά η εκπαίδευση και μήπως δεν αφορά μόνο τον σκύλο και τον εκπαιδευτή του;  Πόσο σημαντικός είναι   ο ρόλος του ιδιοκτήτη αλλά και όλων των μελών της οικογένειας σ αυτή την διαδικασία.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα πράγματα για να κατανοήσουμε καλύτερα και να έχουμε τις ανάλογες προσδοκίες και τα αποτελέσματα που περιμένουμε!

Η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινά από την ΠΡΩΤΗ στιγμή που θα έρθει το κατοικίδιο στο σπίτι μας! Όποια ηλικία και να έχει ….και Δεν αφορά Μόνο το ζώο αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θα το συντροφεύουν.  Όταν σκεφτόμαστε την εκπαίδευση ενός κατοικιδίου, το μυαλό μας πηγαίνει στην εκμάθηση εντολών …Έλα, Κάτσε, Κάτω, Μείνε…κ.λ.π  Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι και μάλιστα το δεύτερο σε σημασία όταν ο στόχος μας είναι η σωστή και ισορροπημένη  συμβίωση μας με τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο. Στην πραγματικότητα σ αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο να εκπαιδευτούμε εμείς. Να κατανοήσουμε τι είναι  το ζώο το οποίο έχουμε επιλέξει να έχουμε συντροφιά, ποιες είναι οι ανάγκες του και ποια η γλώσσα επικοινωνίας του ώστε να μπορούμε να πορευθούμε αρμονικά και να εξελίξουμε αυτήν την διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα σχέση. Ο εκπαιδευτής, πάνω απ όλα,  θα πρέπει να έχει τις γνώσεις και την διάθεση να  εξηγήσει πως μαθαίνουν και πώς επικοινωνούν τα ζώα και πώς θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε στην καθημερινότητα μας για μια ζωή! Έπειτα έρχονται οι βασικές εντολές.

 Η “ενίσχυση” συμπεριφορών είναι στην καθημερινότητα μας, όπως είναι  και στην καθημερινότητα των  ζώων.

Ενίσχυση είναι το φαγητό, το παιχνίδι, το χάδι μας, μια άλλη συμπεριφορά αλλά και η οποιαδήποτε επικοινωνία με το ζώο . Όλα είναι “καταστάσεις”, δηλαδή “αποτελέσματα” συμπεριφορών που μπορεί είτε να τις ενισχύσουμε  είτε να καταστείλουμε, όλα όμως πάντα εξαρτώνται από το ζώο και τις ανάγκες του(κίνητρο) την συγκεκριμένη στιγμή και στο περιβάλλον που τις βιώνει. Τα ζώα επικοινωνούν με την  γλώσσα του σώματος τους - μιας και ο προφορικός λόγος δεν σημαίνει κάτι γι αυτά - και αυτή η γλώσσα σώματος είναι εξαιρετικά σημαντική . Επηρεάζει τις συμπεριφορές των ζώων. Μια λάθος ερμηνεία τους μπορεί να οδηγήσει το ζώο σε ανασφάλεια και επιφυλακή. Π.χ αν ερμηνεύσουμε τις καταστροφές στο σπίτι που είναι απόρροια του στρες αποχωρισμού ως μια συμπεριφορά εκδίκησης του ζώου που απέμεινε μόνο του στο σπίτι και συνεπακόλουθα το τιμωρήσουμε γι αυτό, βάζουμε σε άμεσο κίνδυνο σοβαρής ανασφάλειας την σχέση μας με το σκύλο μας, αφού ξαφνικά και χωρίς αιτία προφανή για τον σκύλο μας γινόμαστε επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι.

Αν γνωρίζουμε να τις  διαβάζουμε και να τις ερμηνεύουμε  σωστά, μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές τέτοιες  παρερμηνεύσεις , μπορούμε να βλέπουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και συνεπακόλουθα, μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας μέσω της εκπαιδευτικής μεθόδου, να μας εμπιστεύεται και να διαχειρίζεται ακόμα και την δυσάρεστη γι αυτό, απουσία μας.

Η “Τιμωρία” βέβαια είναι και αυτή μια αναπόσπαστη κατάσταση στην καθημερινότητα ενός ζώου.  Δεν πρέπει όμως  σε καμία περίπτωση  αυτό να σημαίνει φωνές, πρακτικές βίας, πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, κολάρα ψεκασμού και γενικότερα ότι μπορεί να προκαλέσει  τρόμο και ανασφάλεια στον  σκύλο μας. Όλα όσα δηλαδή προκαλούν υψηλό βαθμό στρες( υψηλή έκκληση ορμονών όπως αδρεναλίνη, κορτιζόλη ) με αποτέλεσμα ο σκύλος να δρα ενστικτωδώς, με ότι αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε εκείνη την ώρα που σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο και θα δυσκολεύει  και θα μπλοκάρει την διαδικασία  της μάθησης.

Το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ δυσάρεστο για τον σκύλο μας, θα τολμούσα να πω  πως είναι δυσάρεστο και για μας τους ίδιους. Σίγουρα όμως το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι η διάβρωση  της σχέσης εμπιστοσύνης με τον σκύλο μας.

Από την άλλη πλευρά ο έλεγχος των προνομίων του σκύλου αλλά και της επιβράβευσης(ενίσχυσης) μπορεί να φέρει σε συνδυασμό με την πρόληψη αλλά και την διαχείρηση του περιβάλλοντος του ζώου τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς έντονο στρες  και όλες τις αρνητικές συνέπειες του.

Τελικά η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι γνώση και κατανόηση του συστήματος επικοινωνίας του σκύλου μας, είναι η ενίσχυση των επιθυμητών συμπεριφορών, η απαλλαγή από οποία μορφή βίας και τέλος οι βασικές εντολές που στην πραγματικότητα ορίζονται ως επικοινωνία  με τον σκύλο μας μέσω το προφορικού λόγου.

Για όλους εμάς εδώ στην Kynagon είναι ο μοναδικός επιτυχημένος συνδυασμός εκπαίδευσης. 

'Train Is A Game Use No Pain"

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ