Border Collie !! Κουτάβι στο Σπίτι !!!!

Border Collie !! Κουτάβι στο Σπίτι !!!!

Το κουτάβι που φέρνετε στο σπίτι, είναι ένας συνδυασμός υψηλού ενστίκτου, ευφυΐας, προσωπικότητας και επιπέδου δραστηριότητας, τα οποία διαμορφώνονται κατά τη γέννηση. Όλα αυτά ποικίλλουν σε διαφορετικές γραμμές και ακόμη και μέσα στην ίδια γέννα. Ο εκτροφέας οφείλει να αναπαράγει ισορροπημένους γεννήτορες και να κοινωνικοποιεί τα κουτάβια του από πολύ μικρή ηλικία σε ποικιλία ερεθισμάτων(ηχητικά, οπτικά, ακουστικά, όσφρησης και αφής) όπως και  σταδιακά, στην επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους και ενήλικους ισορροπημένους στην συμπεριφορά σκύλους. 

Ο κηδεμόνας του κουταβιού, που θα το αποκτήσει στην 8η με 9η εβδομάδα, είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  να συνεχίσει την σωστή κοινωνικοποίηση με τις οδηγίες του εκτροφέα.

Η έλλειψη πλήρους εμβολιασμού, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην τόσο σημαντική βασική περίοδο κοινωνικοποίησης (3,5 εβδομάδων έως 3,5 μηνών) που θα καθορίσει συμπεριφοριστικά όλη του την ζωή, λαμβάνοντας υπόψιν και τις συμβουλές υγείας και πρόληψης των κτηνιάτρων. Κοινωνικοποίηση Δεν είναι να παίζει και να μυρίζει  όλα τα σκυλιά και τους ανθρώπους που θα συναντήσει στην βόλτα του αλλά θα πρέπει να μάθει να τα προσπερνά. Καθημερινά, για λίγο και συχνά, με ευχάριστες εμπειρίες, θα είναι το κλειδί της επιτυχίας!  Δεν “πλημμυρίζουμε” το κουτάβι με πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα, μπορεί να  δημιουργήσουμε τα αντίθετα αποτελέσματα!   

Το παιχνίδι, μπορεί να υπάρχει, μόνο με κάποια σκυλιά (να υπάρχει ισορροπία στην επικοινωνία μεταξύ τους) και σε συγκεκριμένο ασφαλές περιβάλλον και με προϋποθέσεις……     

Πολλά από αυτά που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων βλέπουν ως ανεπιθύμητα, είναι απολύτως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ για ένα Border Collie. 

 

Ένα κουτάβι βοσκής(Border Collie), πρέπει να έχει απεριόριστη ενέργεια όταν χρειάζεται, με την ικανότητα να χαλαρώνει και να “σβήνει” όταν δεν χρειάζεται. Η εκπαίδευση του “διακόπτη” απενεργοποίησης, χρειάζεται πολλή θετική ενίσχυση. Είναι πολύ σημαντικό να Επιβραβεύεται το κουτάβι όταν δεν κάνει κάτι…..του μάθαινεται έτσι να επιλέγει να χαλαρώνει για να αποκτήσει οτιδήποτε επιθυμεί! Η σωστή διαχείρηση του περιβάλλοντος θα βοηθήσει στην πρόληψη των ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Τα κουτάβια πρέπει να ασκούνται όσο θέλουν, αλλά να μην ενθαρρύνονται να κάνουν περισσότερα. Η υπερβολική άσκηση καταστρέφει τις αρθρώσεις που αναπτύσσονται σε αυτή την ηλικία, αλλά και οδηγεί σε ανάπτυξη του στρες . Οι διανοητικές ασκήσεις μάθησης(εκπαίδευση με θετική ενίσχυση) και η επίλυση προβλημάτων(τι πρέπει να κάνει για να λάβει την επιβράβευση) βοηθούν ιδιαίτερα στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και εκτονώνουν την ενέργεια του κουταβιού.

Είναι πολύ σημαντικό να τους δείχνουμε από μικρή ηλικία τι πρέπει να κάνουν, επιβραβεύοντας συμπεριφορές και να αποφεύγουμε να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα να λαμβάνουν όποιες αποφάσεις τους επιτάσσει το δυνατό ένστικτο βοσκής τους …και μετά να καλούμαστε να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές που είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

Οι φωνές και η τιμωρία (P+) ΔΕΝ βοηθούν και περιπλέκουν τα πράγματα δημιουργώντας στρες και φοβίες που θα οδηγήσουν σε δύσκολες και ανεπανόρθωτες καταστάσεις στο μέλλον .

 

Από 6 - 8 εβδομάδες το κουτάβι πρέπει να αξιολογείται από τον εκτροφέα που γνωρίζει καλύτερα από τον οποιοδήποτε των χαρακτήρα των κουταβιών και να δίνεται το κατάλληλο κουτάβι στην ανάλογη οικογένεια. Η επιλογή βάση χρώματος και αισθητικής από τον μελλοντικό κηδεμόνα, δεν είναι η κατάλληλη απόφαση και πιθανόν να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα! 

 

Τα Border Collies έχουν εκτραφεί για πάρα πολλά χρόνια απο γενιές σκύλων με φυσική τάση το μάζεμα - διαχείρηση των προβάτων από μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι διεγείρονται εξαιρετικά άμεσα από την κίνηση, προσπαθώντας να την ελέγξουν! Αντιδρούν ακαριαία, χωρίς καν να το σκέφτονται και χρειάζεται πολλή εκπαίδευση για να ελέγξεις αυτό το ένστικτο, να μεταφέρεις τα ζώα εκεί που τα θέλεις και να σταματήσεις τον σκύλο εκεί που θέλεις.

Αν δεν υπάρχει κοπάδι…..

Αυτοκίνητα, Μηχανάκια, Ποδήλατα, παιδιά που τρέχουν, άλλα ζώα…..αντανακλάσεις, έντομα κ.λ.π  Οτιδήποτε κινείται …..   μπορεί να αποτελέσει στόχο για ένα Border Collie που δεν του έχουμε μάθει να ελέγχει το ένστικτο του και να το οδηγούμε εκεί που χρειάζεται. Οτιδήποτε δημιουργεί κίνηση θα πυροδοτήσει το ένστικτό τους. Αυτό είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ αλλά μπορεί να ελεγχθεί με συνεπή εκπαίδευση και διαχείριση.

Ο έλεγχος του ενστίκτου και της καθημερινότητας απαιτεί πολύ περισσότερη εκπαίδευση από την εκμάθηση απλών ασκήσεων υπακοής .

Το  Border Collie είναι ένας σκύλος βοσκής που κινείται σιωπηλά, ταχύτατα, χαμηλά στο έδαφος και με το διαπεραστικό και επίμονο βλέμμα του θα ελέγξει το πρόβατο. 

Εάν ένα πρόβατο δεν θέλει να μετακινηθεί ή  να “αντιδράσει”, ο σκύλος θα  μείνει σταθερός και θα “τσιμπήσει” ακαριαία το πρόβατο με τα μπροστινά του δόντια, για να το μετακινήσει ή να προστατευτεί, αν χρειαστεί. Αυτή δεν είναι μια φυλή που θα επιτεθεί, αλλά θα δώσει προειδοποίηση εάν νιώσει ότι απειλείται σοβαρά.

Τα Border Collie, αρχικά, εκτράφηκαν σε απομακρυσμένες Βρετανικές φάρμες προβάτων, χωρίς ιδιαίτερους θορύβους και πολλούς επισκέπτες. Χρειάζονταν να έχουν πολύ οξεία ακοή για να πάρουν κατεύθυνση από μεγάλες αποστάσεις. Αργότερα ταξίδεψαν στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ όπου δούλεψαν και εκτράφηκαν σε πιο θορυβώδη περιβάλλοντα , αποκτώντας μεγαλύτερη ανοχή στους έντονους ήχους και ερεθίσματα. Έτσι, ένα ευρύ φάσμα ιδιοσυγκρασιών και ανοχής στη σύγχρονη ζωή είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ στη φυλή.

 

Τα Border Collie προτιμούν να συναναστρέφονται με άτομα της ίδιας ράτσας που κατανοεί το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, τον προσωπικό τους χώρο και τους “τρόπους” τους. Έχουν την τάση να επιπλήττουν έντονα τα σκυλιά που εισβάλλουν στον προσωπικό τους χώρο ή τα κοιτάζουν επίμονα, κάτι που για μια ράτσα που έχει το «μάτι» σαν κορυφαία συμπεριφορά ελέγχου, θεωρείται πολύ άσχημο!

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα Border Collies είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλων και αυτό μπορεί να είναι και ένα “πρόβλημα” κατά την εκπαίδευση. 

Σε αντίθεση με άλλες ράτσες που χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να μάθουν μια συμπεριφορά, τα Border Collies μαθαίνουν με μόλις τρεις επαναλήψεις. Αν τους αφήσετε να επαναλάβουν μια συμπεριφορά ή μια ρουτίνα 3 φορές, έχουν μάθει ότι πρέπει να το κάνουν στο μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με άπειρους ιδιοκτήτες.

Είναι πολύ σημαντικό να διακόψετε άμεσα οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ρουτίνα δεν θέλετε να επαναλάβει στο μέλλον και να το ανακατευθύνετε στην επιθυμητή  συμπεριφορά που θα επιβραβεύσετε γενναιόδωρα! 

Μια ανεπιθύμητη   συμπεριφορά που βλέπετε στο Border Collie σας είναι γιατί για κάποιον λόγο έχει επιβραβευτεί …είτε από εσάς είτε από το περιβάλλον. 

Τα Border Collies σαρώνουν συνεχώς το περιβάλλον τους και βρίσκουν τις δικές τους λύσεις σε αυτά που αντιλαμβάνονται ως προβλήματα….

Κάντε διαχείρηση στο περιβάλλον σας ώστε να μην εμφανίζονται οι συμπεριφορές που δεν θέλετε, “Πιάστε” τον σκύλο σας να κάνει το “Σωστό” και επιβραβεύστε τον συχνά για τις συμπεριφορές που θέλετε να επαναληφθούν.

 

Τα περισσότερα κουτάβια μασούν, σκάβουν και γαβγίζουν, πηδούν ή σκαρφαλώνουν. Αυτό είναι φυσιολογικό. Άλλα το κάνουν περισσότερο και άλλα λιγότερο…..

Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρέπει να διαχειριστεί ένα κουτάβι και το περιβάλλον του για να το αποτρέψει από ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ένα κουτάβι έχει ανάγκη να σκάψει τον κήπο, περιφράξετε το μέρος που δεν θέλετε να έχει πρόσβαση και δείξτε του που μπορεί να σκάψει!  Έχει  ανάγκη να μασήσει!! Μαζέψτε τα παπούτσια σας να μην  έχει πρόσβαση σε αυτά και αντίθετα μπορείτε  να του παρέχετε τα δικά του πράγματα,αυτά δηλαδή που επιτρέπετε να μασήσει!. 

Δεν θέλετε να πηδούν πάνω στον κόσμο, πολύ ωραία, απλά επιτρέψετε το χάδι να το δώσουν όταν κάθονται. 

Οι κηδεμόνες ενός Border Collie πρέπει να βλέπουν τον κόσμο με τα “μάτια” του κουταβιού τους.

 

Τα Border Collies  είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σκυλιά. 

Δεν τους αρέσει η ένταση και οι φωνές στο σπίτι. Αυτό είναι κάτι  που θα τους φέρει νευρικότητα!

Αντιλαμβάνονται και την παραμικρή κίνηση ή γκριμάτσα που κάνετε! Αντιλαμβάνονται την συναισθηματική σας κατάσταση, την νευρικότητα και την αμφιβολία σας ή τον δισταγμό σας! Την χαρά σας και την λύπη σας! Είναι εκεί Πάντα για εσάς!!

 

Πιστός σύντροφος, μέλος της οικογένειας απρόβλεπτα ευφυής …. δεν είναι απλά ένας σκύλος….. είναι ένα  Άλλο Είδος !!
Είναι το Border Collie !!!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ