Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Από τον τίτλο και μόνο, οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτόμασταν “μα καλά, δεν είναι το ίδιο; “ Και αυτό συμβαίνει επειδή η εικόνα ενός σκύλου που με επιτυχία εκτελεί κάθε “κάτσε “, “έλα “, “κάτω “ κτλ,  είναι συνυφασμένη με την έννοια ενός πολύ καλά  εκπαιδευμένου ζώου. Είναι,  όμως, στ’ αλήθεια μόνο η εκπαίδευση; Είναι αρκετή αυτή η εικόνα για να χαρακτηρίσουμε έναν σκύλο εκπαιδευμένο; Η απάντηση είναι κάπου στη μέση.

   Σίγουρα, ένας σκύλος που αντιλαμβάνεται τι του ζητάμε μέσω λέξεων ή κινήσεων έχει εκπαιδευτεί για να το κάνει. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ένα ζώο που εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας μαθαίνει διαρκώς τι πρέπει και τι όχι να κάνει. Κάθε του συμπεριφορά/αντίδραση μέσα στη μέρα, επέρχεται -πέραν των βιολογικών του αναγκών και των ενστικτωδών του αντιδράσεων – μέσα από τη μάθηση/εκπαίδευση του.

   Ο μηχανισμός μάθησης ενός ζώου και η δυνατότητες εξέλιξης δουλεύουν εκπληκτικά. Ο σκύλος μας ως ένα κινητό ρολόι μαθαίνει μέχρι και τις ώρες που σιτίζεται, πηγαίνει βόλτα, κοιμάται και ηρεμεί. Παράλληλα, ξέρει εν καιρό πως πρέπει να συμπεριφέρεται κατά την έξοδο από το σπίτι αλλά και μέσα σε αυτό. 

   Η εκπαίδευση του, λοιπόν,  γίνεται θεμητά ή και αθέμητα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της ζωής του ολόκληρης, ανάλογα με τα δεδομένα της καθημερινότητας του αλλά και της δικής μας, και φυσικά σύμφωνα με τον τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε για να τον διδάξουμε.

   Σαφώς, και η εκμάθηση λεκτικών ή κινητικών εντολών είναι μέρος της εκπαίδευσης που πρέπει να λάβει, κυρίως όμως για δική μας διευκόλυνση να επικοινωνήσουμε μαζί του. Στην πραγματικότητα όμως η εκπαίδευση του επισυνάπτεται και στο πως συμπεριφέρεται καθ’ όλη την ζωή του εν όψη της οποίας καθημερινότητας στην οποία τον έχουμε εντάξει.

   Συνοψίζοντας, λοιπόν,  ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος είναι εκείνος που μπορεί και έχει μάθει να αισθάνεται ασφαλής κ ήρεμος και είναι ο ίδιος εν δυνάμει κατάλληλος να μάθει να εκτελεί  εντολές κατόπιν παραγγέλματος. Ένας ψυχικά και σωματικά υγιής σκύλος, του οποίου οι βιολογικές ανάγκες είναι καλυμμένες και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που ζει δεν του προκαλούν δυσφορία ή και ανησυχία είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος σκύλος.

   Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από ειδικούς συμπεριφοριστές ζώων είναι το βήμα που όλοι μας πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε το ευ ζην σκύλων και ανθρώπων.

     

ΕΙΡΗΝΗ ΤΥΡΙΤΗ (KCAT/PIAI)

KYNAGON CERTIFIED ANIMAL TRAINER

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ