Πως να επιλέξω την σωστή εκπαιδευτική μέθοδο για τον σκύλο μου

Πως να επιλέξω την σωστή εκπαιδευτική μέθοδο για τον σκύλο μου

Στην ανάγκη μας να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και ξαφνικά οι συμπεριφορές του σκύλου μας δυσκολεύουν τόσο πολύ η συμβίωση μας μαζί του, στην αναζήτηση μιας ισορροπημένης συνύπαρξης, στην αγωνία μας αν κάνουμε λάθη στην μεταξύ μας σχέση, στην ανησυχία μας αν είμαστε στον σωστό δρόμο, και ανάμεσα στα χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν τον σκύλο μας, κάπου εκεί έρχεται η “εκπαίδευση” να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο του.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι μάθηση. Μάθηση εντολών, δηλαδή λέξεων που έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, αυτής δηλαδή που του ζητάμε. Η μάθηση έχει κάποια χαρακτηριστικά για να θεωρούμε ότι αυτή υπάρχει. Δηλαδή, να πράττει αυτή και μόνο την συμπεριφορά που του ζητάμε και τίποτε άλλο. Να την πραγματοποιεί κάθε φορά που την ζητάμε, και τέλος να μπορεί να κάνει την συμπεριφορά σε όλα τα περιβάλλοντα, μέσα στο σπίτι, στον κήπο, στον δρόμο, με παρουσία άλλων ανθρώπων και ζώων.

Η εκπαίδευση είναι γνώση. Πρώτα και πάνω απ όλα ένας ιδιοκτήτης πρέπει να ξέρει τι κάνει ο σκύλος του και γιατί το κάνει. Να γνωρίζει τους κανόνες πάνω στους οποίους βασίζετε η ύπαρξη του σκύλου του. Τα ένστικτα του σκύλου του, αυτά δηλαδή που ορίζουν τις συμπεριφορές του. Αυτές που εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές τις θεωρούμε ανεπιθύμητες αλλά στην πραγματικότητα για τον σκύλο μας είναι φυσιολογικές. Οι συμπεριφορές αυτές που μεταφράζουμε με ανθρώπινους ψυχολογικούς όρους- σίγουρα απαιτούν διεργασίες εγκεφάλου ανθρώπου και όχι σκύλου- ας μην γίνουν αιτία να παρερμηνεύσουμε και συνεπακόλουθα να καταστείλουμε, ενστικτώδης και φυσιολογικές συμπεριφορές ενός σκύλου.

Η εκπαίδευση είναι επικοινωνία. Ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος, αυτός που πραγματικά μας επιτρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε τον σκύλο μας. Να μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο βλέμμα του το άγχος του, την ανασφάλεια του, τον φόβο του, την αγάπη του, την χαρά του. Καθώς ο σκύλος δεν μιλάει, δεν μπορεί να εκφράσει αυτά και άλλα τόσα συναισθήματα παρά μόνο με το σώμα του, μ αυτό μας μιλάει και προσπαθεί απεγνωσμένα πολλές φορές να δηλώσει την αντίθεσή του, τον φόβο του, τον δισταγμό του ή ακόμα και την συγκατάθεση του σ αυτά που προσπαθούμε να του κάνουμε. Ένας σκύλος, λόγο της ικανότητας του να μπορεί να διαβάζει την στάση του ανθρώπινου σώματος, βλέπει ξεκάθαρα τις προθέσεις μας προτού αυτές εκφραστούν με συμπεριφορές , ακόμα και από την στιγμή που είναι μόνο γραμμένες στο πρόσωπό μας.

Η εκπαίδευση είναι ισορροπία. Ισορροπία ανάμεσα στα όρια της ανθρώπινης υπόστασης μας και στα φυσιολογικά ένστικτα και συμπεριφορές του σκύλου μας. Δεν περιμένουμε από τον σκύλο μας να γνωρίζει τους ανθρώπινους κανόνες αν εμείς δεν τους δείξουμε, αν δεν είμαστε ξεκάθαροι και αν δεν έχουμε υπομονή μαζί του.

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο κάποιο απο τα παραπάνω, είναι ο συνδυασμός όλων. Μας χρειάζεται η μάθηση, η γνώση, η επικοινωνία και η ισορροπία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον σκύλο μας και να γίνει ένα αρμονικό και λειτουργικό μέλος της οικογένειάς μας.

Με την προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών που υπάρχει σε αφθονία σήμερα, μπορούμε ξεκάθαρα να επιλέξουμε την εκπαίδευση που είναι κατάλληλη για μας? Με τις εικόνες που δείχνουν την ταχύτατη αλλαγή των ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όλα μοιάζουν εύκολα. Όμως είναι πραγματικά αληθινά? Ή ακόμα, είναι ο σωστός τρόπος αυτός που μας διδάσκετε από τον εκπαιδευτή μας? Ένας εκπαιδευτής, πρέπει να μπορεί να ακούει, να κατανοεί. Να έχει την καλύτερη επικοινωνία και με την οικογένεια και με τον σκύλο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια και ο σκύλος της, δεν είναι μονοδιάστατα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ορίζουν την εμφάνιση ή όχι μιας συμπεριφοράς. Οι λόγοι κάποιες φορές μπορεί να έχουν ως έναρξη και την πτώση της υγείας του σκύλου( πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον αρμόδιο για την υγειά του σκύλου, τον κτηνίατρο μας) ή και κάποιου μέλους της οικογένειας. Κάθε κομμάτι από αυτό το ιδιαίτερο παζλ θα πρέπει να βρει την σωστή του θέση και να ερευνηθεί με υπομονή και λεπτομέρεια. Έτσι ξεκινάει η εκπαίδευση. Η μέθοδος εκπαίδευσης είναι καθοριστική για την πορεία της εκπαίδευσης, όπως και για την πολυπόθητη αρμονία στην οικογένεια.

Υπάρχει όμως σωστός και λάθος τρόπος εκπαίδευσης ?  Αν ναι, πως μπορώ να επιλέξω ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου ? Μάλλον με λίγα μόνο λόγια θα πω ότι ο σωστός τρόπος είναι αυτός ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την μάθηση, την γνώση, την επικοινωνία και την ισορροπία. Αν όλα αυτά υπάρχουν τότε έχουμε επιλέξει σωστά.

Ένας ευτυχισμένος σκύλος είναι αυτός που η ζωή του έχει ένα σχετικά τυπικό πρόγραμμα, έναν στόχο για τον οποίο να μπορεί να περιμένει, μια ασφάλεια έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί όποια κατάσταση άγχους πυροδοτεί “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές. Μια ευτυχισμένη οικογένεια μπορεί να αναγνωρίζει τις αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές, να μπορεί να τις διαχειρίζεται και να τις αποφεύγει, να ξέρει τι ευχαριστεί και τί δυσαρεστεί τον σκύλο της. Να ξέρει πως να θέσει τα όρια της στον σκύλο και να νιώθει τυχερή που τον έχει επιλέξει ως μέλος της. Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος, δεν ξέρει μόνο πως να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις “εντολές”, αλλά πρέπει να μπορεί και να ζει με αρμονία με την οικογένεια και το γύρω περιβάλλον του. Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι και το σημαντικότερο. Ας μην ξεχνάμε πως ο σκύλος, όπως και πολλά άλλα ζώα, επιδιώκει να έχει τα μέγιστα με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Και ενώ με τα παραπάνω είμαστε στο αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής μεθόδου, δεν έχουμε ξεκινήσει από το πιο σημαντικό, πως δηλαδή να διακρίνουμε από την αρχή αν αυτή η μέθοδος θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω. 

Καθώς υπάρχουν μερικές διακριτές μέθοδοι εκπαίδευσης, όχι πολλές, καλούμαστε ως ιδιοκτήτες να βρούμε ποια μας ταιριάζει και μπορεί να λύσει αρχικά τα προβλήματα μας αλλά και να γεμίσει τις απορίες και να διαλύσει τους φόβους μας.

“At first, do no harm”. “Για αρχή , μη προκαλέσουμε κακό, ας μην βλάψουμε”. Αυτή η αρχή μας δείχνει έναν δρόμο. Οτιδήποτε δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στον σκύλο μας, βαδίζει στα σωστά μονοπάτια. Και για να καταλάβουμε την δυσαρέσκεια του σκύλου, αρκεί να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του, δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε την δυσαρέσκεια, τον πόνο και τον φόβο.

Καθώς οι συσχετισμοί κυριαρχούν στην μάθηση, σχεδόν σε όλο τον κόσμο των ζώων, είναι ζωτικής σημασίας, να κρατιούνται όσο πιο θετικοί ή και ουδέτεροι γίνετε. Δηλαδή, μια συμπεριφορά που ζητάμε, να έχει μια θετική κατάληξη. Το περιβάλλον του σκύλου να διατηρεί μια ισορροπία  και μια ουδετερότητα, για να τον βοηθάει να κινείται με ηρεμία και σιγουριά μέσα σ’ αυτό. Κάποιες φορές τα πράγματα είναι πιο απλά και εύκολα, απ ότι περιμένουμε να είναι. Κάποιες άλλες πάλι, δεν είναι. Ότι και να συμβαίνει, η σχέση του σκύλου και της οικογένειάς του είναι μοναδική. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός. 

Η εκπαίδευση είναι ένα παιχνίδι. Μια διαδικασία δημιουργίας δεσμών εμπιστοσύνης και χαράς. Ας μην το χαλάσουμε ποτέ αυτό……..    "Train is a game, use no pain"

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ