ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

Ο σκύλος από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί και κατά την διαδικασία της ανάπτυξης των βασικών του αισθήσεων, αρχίζει να εκπαιδεύεται. Το θέμα που προκύπτει είναι σε τι....?

Κινούμενος από φυσικές, εσωτερικές του ανάγκες και παραλαμβάνοντας ερεθίσματα από το περιβάλλον με τις αισθήσεις του, προβαίνει σε ποικιλία συμπεριφορών.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των αντιδράσεων του σε αυτά τα ερεθίσματα, θα ενεργήσει ανάλογα. Θα συνεχίσει, δηλαδή, αυτή  την συμπεριφορά ή θα την σταματήσει. 

Ένα κουτάβι μερικών εβδομάδων, για παράδειγμα,  μαθαίνει ότι αν κάνει μια λάθος συμπεριφορά απέναντι στη μητέρα του(ίσως την δαγκώνει επίμονα) αυτή θα του δείξει τα δόντια της και αυτό θα συνοδευτεί, πιθανώς,  από ένα άρπαγμα συμμόρφωσης(το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς). Θα πρέπει λοιπόν, να αλλάξει την συμπεριφορά που κάνει, γιατί αυτή θα του αποφέρει μια άλλη ανεπιθύμητη συμπεριφορά από την μεριά της μητέρας του.  Με άλλα λόγια μαθαίνει να διαβάζει την γλώσσα του σώματος της.

Με την ίδια μέθοδο μαθαίνει και ο δικός μας σκύλος να χοροπηδάει γύρω μας και να πηδάει επάνω μας κατά την διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού του, αφού τελικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μπολ με την τροφή. Έτσι ο σκύλος μαθαίνει να "κάνει" αυτή την συμπεριφορά(να πηδάει ) για να έχει αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα (το μπολ με την τροφή).

Θα μπορούσαμε να δώσουμε πάρα πολλά παραδείγματα ακόμα, όπως όταν κινούμαστε και το κουτάβι μας δαγκώνει τα μπατζάκια από το παντελόνι και εμείς από δυσαρέσκεια αρχίζουμε να κουνάμε τα πόδια μας για να φύγει. Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά μας, λειτουργεί σαν ενίσχυση συμπεριφοράς στα μάτια του σκύλου και έτσι αυτός συνεχίζει πιο δυνατά το δάγκωμα. Αντί αυτού θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να κινούμαστε(αφαιρώντας έτσι το ενδιαφέρον για τον σκύλο) και μόλις σταματήσει να του δώσουμε μια ποιο ευχάριστη εναλλακτική συμπεριφορά  να κάνει π. χ. ένα ωραίο κόκκαλο, ή ένα ενδιαφέρον για τον σκύλο παιχνίδι, να ασχολείται επιβραβεύοντας τον έτσι, να μην δαγκώνει το παντελόνι. 

Εκπαιδεύουμε βέβαια σκυλιά για ανίχνευση ναρκωτικών, ή σκυλιά βοηθούς τυφλών, ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, aggility, frisbee, κυνηγόσκυλα, σκυλιά για συλλογή τρούφας  αλλά και σκυλιά φύλακες. Όσων αφορά όμως την μέση οικογένεια με ένα σκύλο, στόχος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό του ζώου με τα μέλη της οικογένειας, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια αρμονική συν ύπαρξη, μέσα και έξω από το σπίτι μας.

Όλα τα σκυλιά χρειάζεται να τα εκπαιδεύσουμε, και να τα μάθουμε να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης οικογένειας.

Αυτά όμως που έχουν προέλθει από υιοθεσία(αλλάζοντας πιθανόν και αρκετά σπίτια), από κάποιο pet shop, ή από τον δρόμο και δεν γνωρίζουμε τον τρόπο και τις συνθήκες που έχουν μεγαλώσει, καθιστούν την εκπαίδευσή τους, από την ώρα που θα πάρουμε τον σκύλο στο σπίτι επιβεβλημένη!!

Το καλύτερο βέβαια και σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ένα ραντεβού με τον εκπαιδευτή πριν πάρετε τον σκύλο στο σπίτι, συζητώντας μαζί του βασικά πράγματα συμπεριφοράς και προσαρμογής του νέου μέλους της οικογένειας σας.

Ένας εκπαιδευτής που δεν χρησιμοποιεί διορθώσεις αλλά βασίζεται στην ενίσχυση συμπεριφοράς με επιβράβευση, μπορεί με ασφάλεια, να μας δείξει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να μαθαίνουμε στον σκύλο μας να συμπεριφέρεται και να ζει με αρμονία στην νέα του οικογένεια.

Θα μάθουμε στο κουτάβι μας πως να ανταποκρίνεται σε ποικιλία εντολών που βοηθούν στην συν ύπαρξη μας( έλα, κάτσε, χαλαρό λουρί, άστο κ.λ.π) αλλά και σε όρια(χωρίς βία) που πρέπει με συνέπεια να τηρούνται από πολύ μικρή ηλικία(2 μηνών) βάζοντας έτσι τις βάσεις, για μια αρμονική συμβίωση χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε εμείς οι ίδιοι πως να εκπαιδεύουμε και πως να κατανοούμε τις  διάφορες συμπεριφορές του σκύλου μας και να αντιδρούμε σωστά σε αυτές.

Μεγαλώνοντας το κουτάβι μας, θα μπορούμε να μάθουμε να παίζουμε μαζί του διάφορα παιχνίδια ή δραστηριότητες, με ασφάλεια, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ μας και υπακοή. 

Ένας σωστά εκπαιδευμένος σκύλος, είναι πραγματικά ένας υπέροχος σύντροφος για μια ζωή!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ