Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ  ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά, γράφονται  και αναπαράγονται πολλά  στο διαδίκτυο αλλά βλέπουμε να συμβαίνουν και πολλά στον δρόμο….. 
Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν κάθε πιθανό μέσο έκφρασης για να πείσουν ότι “δεν είναι ελέφαντες” δηλαδή ότι δεν χρησιμοποιούν βια στην εκπαίδευση, ότι η “διορθωση” είναι αναγκαία,   όπως επίσης και οτι η διόρθωση δεν είναι βια.....Εμείς οι άνθρωποι, μάλλον έχουμε χάσει  την αίσθηση του τι σημαίνει  βια…όταν  αυτή είναι μακριά από εμάς….. 
Όταν η βια εφαρμόζετε σε  μας, μας είναι  πολύ εύκολα κατανοητή,  στον σκύλο όμως  θεωρούμε λογικό να την  εφαρμόσουμε.
Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα ζώα και εύκολα στρεσάρονται αν π.χ  τους πατήσουμε τις φωνές, αν τα μπλοκάρομε με το σώμα μας, αν σκύψουμε από πάνω τους, αν τα αγκαλιάσουμε σφιχτά, αν τα σηκώσουμε ψηλά, αν τα κοιτάμε επίμονα στα μάτια και πολλά άλλα που κάνουμε  εμείς οι άνθρωποι από άγνοια .
Το στρες δουλεύει αθροιστικά στον οργανισμό και αυτό οδηγεί σε έλλειψη συγκέντρωσης και  αδυναμία μάθησης όπως επίσης  και σε πολλά άλλα προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας. Φανταστείτε να προχωρήσουμε περισσότερο…. και να αρχίσουμε στον σκύλο μας τις διορθώσεις με σβερκώματα, φωνές, χτύπημα με εφημεριδα, τρόμαγμα με κάποιον δυνατό - ξαφνικό ήχο και βέβαια τις γνωστές αρνητικές μεθόδους εκπαίδευσης με πνίχτες(αγκαθωτούς και συρόμενους) τραβήγματα στον λουρί, ηλεκτρικά κολάρα, κολάρα σπρέι κ.α…..
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε υπερβολικό στρες, φοβίες και πιθανή επιθετικότητα  του σκύλου μας προς άλλους σκύλους ή και  ανθρώπους. Επίσης θα δούμε να εμφανίζονται και κάποιες  εμμονικές συμπεριφορές στον σκύλο όπως  κυνήγημα της ουράς,  μάσημα μελών,  συνεχές γλείψιμο,  συνεχές ξύσιμο,  ατένισμα  στο κενο χωρις λόγο και σκοπό, κοπροφαγία, γαύγισμα χωρίς εμφανή λόγο. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μπορεί να συναντήσουμε  και άλλες έντονες συμπεριφορές χωρίς εμφανή αίτια. Επίσης θα δούμε σκυλιά να παρουσιάζουν ξηροδερμία, αδυνάτισμα (παρα την αύξηση της τροφής), αλλεργίες, διάρροια, συχνοουρία, λαχάνιασμα κ.α
Ένας οργανισμός που βρίσκετε σε έντονο ή ακόμα και μόνιμο στρες, αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ενεργοποίησης του υποθάλαμο-οισοφαγικού-επινεφρικού ορού, που περιλαμβάνει την έκκριση ACTH ( αδρενοκορτικοτροφική ορμόνη). Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης  της κορτιζόληςαπο τον επινεφριδιακό φλοιό, με αποτέλεσμα, αρχικά την αδυναμία του στην μάθηση. 
Όταν  το ζώο είναι εκτεθειμένο σε βαριά  και παρατεταμένα στρεσογόνα, και δεν του είναι δυνατό να τα διαχειριστεί με ενεργό τρόπο, τότε μπορεί να καταφύγει σε υποτακτικότατα, σε συμπεριφορές επαγρύπνησης που χαρακτηρίζονται από ακραία παθητικότητα. Μακροπρόθεσμα, τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως γαστρικά έλκη, καρδιακές παθήσεις, μειωμένη αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα γονιμότητας.
Θέτοντας  όρια στην σχέση μας με τον σκύλο χωρίς βια, κάνοντας πρόληψη στις συμπεριφορές του, οργανώνοντας  το περιβάλλον του  και ακολουθώντας μια καθημερινότητα με την απαραίτητη εκτόνωση(σωματική και πνευματική) θα βοηθήσουμε  τον σκύλο μας  σταδιακά να ισορροπήσει και να επανέλθει στα φυσιολογικά. 
Ακολουθήστε εκπαιδευτικές μεθόδους  χωρίς την χρήση βιας και διορθώσεων(πνιχτές, ηλεκτρικάκόλλαρα, φωνές, τραβήγματα κ.α)   Ένα  ζώο κάνει μια συμπεριφορά για 2 λόγους. είτε για το κίνητρο που εκφράζεται από τα ένστικτα του (φαγητό, παιχνίδι, κοινωνικότητα, επικοινωνία)  ή για να αποφύγει την τιμωρία. Και σίγουρα η λύση δεν είναι και τα δυο( δηλαδή συνδυασμό χρήσης τιμωρίας και επιβράβευσης )….
Όσο περισσότερες γνώσεις έχει ένας εκπαιδευτής τόσο λιγότερη διόρθωση χρησιμοποιεί…. η γνώση και η σωστή εφαρμογή των θεωριών μάθησης,  φέρνει τα αποτελέσματα και όχι η  χρήση βιας.

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ