Εναλλακτικές θεραπείες στον σκύλο.

Εναλλακτικές θεραπείες στον σκύλο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πλέον αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για τους ίδιους αλλά και για τα σκυλιά τους. Οι θεραπείες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στα ιατρικά προβλήματα αλλά και στα συμπεριφοριστικά προβλήματα. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο αναζητούν την ίαση στις εναλλακτικές θεραπείες είναι για να μειώσουν την ποσότητα πρόσληψης των συμβατικών φαρμάκων που παίρνουν τα σκυλιά τους.

Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια στην θεραπεία των ανθρώπων. Και παρόλο που δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την χρήση τους, σήμερα φαίνεται να είναι πιο αποδεκτές ως μέθοδοι διαχείρισης  προβλημάτων απ ότι είκοσι χρόνια πριν

Αν μια θεραπεία κατατάσσετε ως εναλλακτική , δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματική αλλά ούτε όμως οτι είναι και πραγματικά ασφαλής.

Ως εναλλακτικές θεραπείες βρίσκουμε τον Βελονισμό, την Χειροπρακτική,την Δίαιτα, τις Φυσικές θεραπέιες/Βότανα, τα Ανθο ιάματα, το Μασάζ, την Ομοιοπαθητική…….

Σε κάθε μια απο τις παραπάνω θεραπείες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιατρικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν στους ανθρώπους αλλά και στα σκυλιά. Κάθε μια τέτοια θραπεία είναι μια τεράστια ενότητα με πραγματικά αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Στα σκυλιά πολλές φορές, τα συμπεριφοριστικά προβλήματα έχουν ως επακόλουθο, προβλήματα στην υγεία και αντίστροφα. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι άν ένας σκύλος βιώνει ενα παρατεταμένο άγχος αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη( ναι και τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη) και αυτό σταδιακά σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Ομοίως, αν υπάρχει κάποια ασθένεια, η οποία δεν είναι ορατή η εκδήλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου(μια ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να οφείλετε σε κάποια άδηλη ασθένεια).

Από τις κυριότερες εναλλακτικές θεραπείες που ακολουθούμε στα σκυλιά μας είναι:

Η ομοιοπαθητική

Παρόλο που ένας σκύλος δεν μπορεί να μιλήσει για να μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάστασή του, η επιλογή της θεραπείας θα βασιστεί στην παρατήρηση που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης του και ο Κτηνίατρος ομοιοπαθητικός, αλλά και στην “παθολογική περιγραφή” του . Όποιες αλλαγές , όσο ελάχιστες και αν είναι, σε προτιμήσεις ή σε αντιδράσεις του σκύλου, μπορεί να είναι σημαντικές για την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι πριν την εμφανίσει των φυσικών συμπτωμάτων μιας ασθένειας, υπάρχει μια ενεργειακή ανισορροπία, ως εκ τούτου, σκοπός είναι η ίαση όλων αυτών των αλλαγών στην ενεργειακή αυτή ισορροπία στο ζώο και όχι απλά των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Φυτικές θεραπείες/ Βότανα

Πολλοί, αν όχι όλοι, αρχαίοι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει τα βότανα για την θεραπεία ιατρικών προβλημάτων για εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο τέτοιες θεραπείες δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους αφού και τα ζώα, έχει παρατηρηθεί, ότι τρώνε κάποια φυσικά βότανα όταν δεν νιώθουν καλά, πολύ πιθανόν ενστικτωδώς.

Πολλά συμβατικά φάρμακα προέρχονται απο τα φυτά, αλλά βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ουσία του φυτού που χρησιμοποιούν, ο βοτανισμός από την άλλη πλευρά χρησιμοποιεί τα μέρη του φυτού που είναι γνωστά για τις επιπτώσεις τους στο σώμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φυτικά φάρμακα, δεν είναι τελείως αβλαβή, πολλά έχουν ως αποτέλεσμα την τοξικότητα αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Προηγούμενη φυτική θεραπεία μπορεί να παρεμποδίσει την θεραπεία που θέλει να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος. Σε πολλές περιπτώσεις , πριν από μια επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να παρέλθει ένα δεκαπενθήμερο για να σταματήσουν οι επιδράσεις των φυτικών φαρμάκων απο το σώμα .

Φυτικά και βότανα όπως το Ginseng έχουν χρησιμοποιηθεί σε σκυλιά με ανορεξία, κατάθλιψη, νευρικές διαταραχές, κ.λ.π

Το Σπαθόλαδο για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων, στρές αποχωρισμού , επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.

Ανθο Ιάματα Bach

Τα αρώματα των λουλουδιών και οι ιδιότητες τους έχουν μελετηθεί την δεκαετία του 1930 απο τον Αγγλο  Δρ. Edward Bach, ένας γιατρός που το ενδιαφέρον του κυρίως βρισκόταν στους τρόπους με τους οποίους η πνευματική κατάσταση του νου μπορούσε να επηρεάσει την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. 

Τα ανθο ιάματα χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό  με άλλες θεραπείες διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του στρες. Συνήθως χορηγούνται σε σταγόνες στο νερό του σκύλου, ή κατευθείαν κάτω απο την γλώσσα του.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εναλλακτικές θεραπείες που όμως δεν έχουμε τον χρόνο και τον χώρο να αναφέρουμε και να αναπτύξουμε εδώ. Το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μία απο αυτές θα πρέπει να γίνει με την συμβουλή , την καθοδήγηση και την παρακολούθηση απο τον κτηνίατρο του σκύλου μας και ποτέ απο μόνοι μας. 

Author

Dimosthenis Moumiadis

H.Dip. CBP / FISAP / Trainer - Canine Behaviorist
Ambassador of Greece for I.S.A.P 
Full Member of International Canine Behaviourists
Τηλ. 6979.98.66.30 | info@kynagon.gr | www.kynagon.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Higher Dip. in Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador for Greece
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP  Fellow Member
Τηλ. 6979986631

ΑΘΗΝΑ

Αλέξανδρος Τσοπανάς
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP Full Member
Τηλ. 6938670995

Μυρτώ Γαβαλά
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP Full Member
Τηλ. 6909358850

ΜΕΛΟΣ

ican member  cani cross

ΧΟΡΗΓΟΣ