ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΓΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΓΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Συχνά συναντώ ιδιοκτήτες που έχουν μεγαλώσει ένα ευτυχισμένο κουτάβι, που εξελίσσετε όμως σε ένα τρελό κουτάβι στην εφηβεία του. Ενώ του παρέχουν την απαραίτητη σωματική εξάσκηση και το εκπαιδεύουν σε συμπεριφορές, παρέχοντας του έτσι και την πνευματική του εξάσκηση, ο νεαρός τους πλέον, δείχνει να υιοθετεί συνεχώς προβληματικές συμπεριφορές.

Μπορεί να καταστρέφει κάθε παιχνίδι που του παρέχουν, αν βρει την ευκαιρία αρπάζει ότι βρει στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας, σκαλίζει και σκορπάει τα σκουπίδια, σκίζει χαρτιά και εφημερίδες, γαβγίζει σε όλους τους περαστικούς και σε άλλα σκυλιά, κ.α.

Καθώς μπαίνει στην εφηβεία το κουτάβι, το γεγονός ότι το εκπαιδεύουν σε συμπεριφορές ή ότι το πηγαίνουν βόλτα έξω, δεν είναι αρκετό για να κρατήσουν πλέον τον νεαρό τους «κουρασμένο».

Τα σκυλιά, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έχουν συμπεριφοριστικές, συναισθηματικές αλλά και φυσικές ανάγκες. Οι ανάγκες τους αυτές διαφοροποιούνται και μεγαλώνουν ανάλογα με την ηλικία και δεν παύουν να υπάρχουν απλά και μόνο επειδή εμείς δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί τους. Τα σκυλιά βαριούνται, ή μπορεί και να νιώσουν σύγχυση όταν τους λείπει το κίνητρο. Μπορεί να στρεσαριστούν όταν τους δώσουμε πολλά να κάνουν ή αν είναι εντελώς λάθος αυτά που τους δίνουμε. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Ακριβώς όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά έχουν διαφορετικά προσωπικά επίπεδα ενεργητικότητας, διαφορετικά ενδιαφέροντα και φυσικές ικανότητες και πάντα ανάλογα με την ηλικία τους. Τα σκυλιά χρειάζονται νοητική και σωματική εξάσκηση. Το ένα μπορεί ίσως και να αντικαταστήσει το άλλο ως ένα σημείο, όμως κατά γενική ομολογία, τους είναι απαραίτητα και τα δύο. Έτσι η πολύ σωματική εξάσκηση δεν αντικαθιστά την πνευματική- και το αντίστροφο.

Πολλές φορές ζητάμε από τον σκύλο μας να ακολουθήσει την δική μας ρουτίνα, είτε αυτό αφορά την βόλτα του, την διατροφή του είτε να περιμένει πότε θα του δώσουμε την ευκαιρία να εξασκηθεί ή να κάνει τις ανάγκες του και τον υπόλοιπο καιρό να ξεκουράζετε και να μην κάνει φασαρία. Αυτές όμως οι απαιτήσεις μας δεν είναι καθόλου πραγματικές.

Ο σκύλος, ανάλογα με την ράτσα του, την ηλικία και το προσωπικό ταμπεραμέντο του, έχει ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Υπάρχουν βέβαια και αυτά τα σκυλιά που έχουν γεννηθεί για να δουλεύουν όλη την ημέρα, έχουν την φυσική ικανότητα και ενέργεια που απαιτείται για να σκέφτονται και να κινούνται για πολλές ώρες.

Ας σκεφτούμε ότι τα σκυλιά είναι οργανισμοί «που στέκονται στα τέσσερα τους πόδια». Έχουν εξελιχθεί ως κυνηγοί και πτωματοφάγοι. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τους είναι απαραίτητο να είναι διαρκώς όρθια και σε εγρήγορση, παρακολουθώντας διαρκώς το περιβάλλον γύρω τους.

Η καθημερινή ρουτίνα με την απαραίτητη δραστηριότητα(φυσική και νοητική), ανάλογα με την ράτσα και την ηλικία και τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος που διαμένει ο σκύλος, μπορούν να βοηθήσουν προς την απαραίτητη εκτόνωση και ισορροπία του ζώου.

Author

Dimosthenis Moumiadis

H.Dip. CBP / FISAP / Trainer - Canine Behaviorist
Ambassador of Greece for I.S.A.P 
Full Member of International Canine Behaviourists
Τηλ. 6979.98.66.30 | info@kynagon.gr | www.kynagon.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Higher Dip. in Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador for Greece
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP  Fellow Member
Τηλ. 6979986631

ΑΘΗΝΑ

Αλέξανδρος Τσοπανάς
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP Full Member
Τηλ. 6938670995

Μυρτώ Γαβαλά
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy
ISAP Full Member
Τηλ. 6909358850

ΜΕΛΟΣ

ican member  cani cross

ΧΟΡΗΓΟΣ