ΕΜΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΕΜΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Συνηθισμένες συμπεριφορές που θα τις χαρακτηρίζαμε ως εμμονικές είναι το συνεχές στριφογύρισμα, το κυνήγι της ουράς, το διαρκές κυνήγημα μύγας, έντονο μάσημα, έντονο δάγκωμα παιχνιδιών ή κάποιου μέλους του σώματός του, το διαρκές ατένισμα στο κενό.Οι εμμονικές συμπεριφορές προκαλούνται από στρες, σύγχυση ή και σε κάθε στρεσογόνο γεγονός που αντιμετωπίζει ο σκύλος. Όταν ένα ζώο είναι σε σύγχυση και υποβάλετε σε στρες, μπορεί να εμφανίσει μια τυχαία φυσιολογική συμπεριφορά, όπως  να ξυθεί με σκοπό να απελευθερώσει το στρες που έχει. Αν η συμπεριφορά αυτή(ξύσιμο), μειώσει το στρες, ο σκύλος πιθανόν να παρουσιάσει ξανά αυτή την συμπεριφορά για να ανακουφιστεί απο το στρες που νιώθει. Για κάποια σκυλιά αυτή η συμπεριφορά γίνετε κάτι σαν ιεροτελεστία και γίνετε επαναλαμβανόμενα αφού το συσχετίζει με εσωτερική επιβράβευση, την ελάττωση δηλαδή του ψυχολογικού στρες που νιώθει και της ταραχής.

Με τον καιρό οι συμπεριφορές αυτές εξελίσσονται και γίνονται χειρότερες. Ο σκύλος συχνά εμφανίζει αυτές τις συμπεριφορές σε κάθε στρεσογόνο γεγονός και όχι μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός που ξεκίνησε την συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή κυριαρχεί στην ζωή του αντικαθιστώντας τις φυσιολογικές συνήθειες του σκύλου, στον ύπνο ή και το φαγητό του. Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό καθώς το πάθος  για να κάνει αυτή την συμπεριφορά γίνετε όλο και πιο έντονο. Τα σκυλιά που κυνηγούν την ουρά τους, καταλήγουν στο τέλος να την τρώνε με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητος ακόμη και ο ακρωτηριασμός της, ενώ σκυλιά που γλύφονται προκαλούν συνήθως δερματικές  μολύνσεις.

Μερικές φορές αυτό που μοιάζει με εμμονική συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα απλά μια έκφραση αναζήτησης προσοχής . Ακόμα και όταν οι συμπεριφορές ξεκινούν από σύγχυση, μπορεί να επιβραβευτούν από τον ιδιοκτήτη αφού δίνει ιδιαίτερη και λάθος σημασία όταν ο σκύλος κάνει την συμπεριφορά.  Για παράδειγμα αν ο ιδιοκτήτης φωνάζει στον σκύλο του ¨όχι¨, αυτό και μόνο είναι μια  επιβράβευση αφού ο σκύλος αυτό που ζητάει είναι προσοχή και προσοχή παίρνει. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διατήρηση και συνέχιση της συμπεριφοράς.

Παρατηρήστε αν ο σκύλος κάνει την εμμονική συμπεριφορά μονάχα όταν είστε εσείς παρόν. Αν συμβαίνει αυτό, τότε ένας μέρος του προβλήματος είναι και η λάθος προσοχή που του δίνετε.

Κάποιες φυλές είναι πιο επιρρεπείς γενετικά στο να εμφανίσουν συγκεκριμένες εμμονικές συμπεριφορές. Τα Bull Terrie και τα German Shepherd συνήθως κυνηγούν την ουρά τους, τα Labrador Retriever συνήθως έχουν θέματα με το κουβάλημα πραγμάτων με το στόμα τους, με συνέπεια να μαζεύουν πράγματα από κάτω διαρκώς και να καταπίνουν τα πάντα. Τα Doberman Pinchers είναι γνωστό ότι συνήθως γλύφουν με μανία το σώμα τους και δημιουργούν έτσι πολλά δερματικά προβλήματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν αντιληφθούμε τέτοιου είδους εμμονικές συμπεριφορές είναι να επισκευθούμε τον κτηνίατρό μας.
Αυτός μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να συμβαίνουν αυτές οι συμπεριφορές από  ιατρικές αιτίες.

Αν ο σκύλος είναι απόλυτα  υγιείς, τότε έχει κάποια εμμονική διαταραχή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε την συμβολή ενός ειδικευμένου σε θέματα συμπεριφοράς εκπαιδευτή, που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την αιτία και να αναστρέψετε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σκύλος σας.

Όσο μεγαλύτερο το ιστορικό της εμμονικής διαταραχής τόσο δυσκολότερα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και πολύ προσεκτικό χειρισμό. Ο συμπεριφοριστής που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα σταδιακής απευαισθητοποίησης και αλλάγης συσχετισμού με τις καταστάσεις που προκαλούν στρες στο σκύλο αλλά και μαθαίνοντας στο ζώο να παρουσιάζει εναλλακτικές συμπεριφορές όταν εκτεθεί σε στρες. Ασκήσεις χαλάρωσης, εκτόνωση(σωματική και πνευματική) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος. Η σωστή διαχείριση του χώρου που ζει ο σκύλος θα βοηθήσει ώστε να αποφεύγετε η έκθεση του σκύλου στους στρεσογόνους παράγοντες που οδηγούν στην εμμονική διαταραχή. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια θα εμφανιστούν πισωγυρίσματα και εμφάνιση της εμμονικής συμπεριφοράς, πράγμα φυσιολογικό που δεν θα πρέπει να σας καταβάλει.

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ