Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ

Ο σκύλος μαθαίνει να τραβάει στο λουρί από τα πρώτα του βήματα και αυτό είναι και το καθοριστικότερο σημείο όπου μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο να κάνει το σωστό ή όχι.

Ο σκύλος τραβάει στο λουρί απλά γιατί επιβραβεύετε αυτή του η συμπεριφορά- δηλαδή το τράβηγμα στο λουρί. Εκείνος θέλει να πάει να εξερευνήσει το περιβάλλον, να μυρίσει, να κάνει την ανάγκη του, να συναντήσει κάποιον άλλον σκύλο ή άνθρωπο και εμείς απλά τον ακολουθούμε.....επιτρέπουμε την ένταση στο λουρί στον λαιμό ή το στήθος του. Έτσι το κουτάβι μας, παίρνει το σαφές μήνυμα ότι το «τράβηγμα» φέρνει αποτέλεσμα και του δίνει την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ποικιλία ερεθισμάτων – καταστάσεων που θέλει να προσεγγίσει. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα μπορούσαμε να του δώσουμε για αυτήν του την συμπεριφορά, που τελικά θα μας είναι αργότερα ανεπιθύμητη. Να τραβά στην βόλτα με ιδιαίτερο ζήλο!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε ένα κουτάβι που πρώτη φορά του φοράμε το λουρί και θέλουμε να πάμε βόλτα? απλά επιβραβεύουμε την συμπεριφορά που θέλουμε- δηλαδή το χαλαρό λουρί! Το μήνυμα που πρέπει να λάβει το κουτάβι μας είναι ότι κάθε ένταση στο λουρί δεν φέρνει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα ενώ το χαλαρό λουρί τα ΠΑΝΤΑ.

Επιβραβεύοντας λοιπόν το κουτάβι μας να έχει πρόσβαση στο περιβάλλον χωρίς να τραβά χτίζουμε ακριβώς αυτήν την συμπεριφορά και μαθαίνει ο σκύλος ότι το «χαλαρό λουρί» είναι που «δουλεύει». Αν ο σκύλος επιμένει να φεύγει μπροστά, μπορούμε να αλλάζουμε κατευθύνσεις και να επιβραβεύουμε και την θέση που επιθυμούμε να κινείται ο σκύλος δίπλα μας με τις αγαπημένες του λιχουδιές!

Μην κουράζετε, τραβάτε και πιέζετε το κουτάβι σας και μην ξεχνιέστε και επιβραβεύετε το τράβηγμα, τυχαία, ακολουθώντας τον σκύλο σας , γιατί ακριβώς αυτή η τυχαία επιβράβευση μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο να δοκιμάζει την συμπεριφορά ανά διαστήματα και έτσι πάλι να χτίσετε συμπεριφορά τραβήγματος.

Αυτά είναι αρκετά για να μάθουμε σταδιακά και εύκολα ένα κουτάβι να περπατάει δίπλα μας χωρίς προβλήματα και χωρίς να τραβά.

Τα σκυλιά όμως που έχουν μάθει να τραβούν στην βόλτα και έχουμε χτίσει μεγάλο ιστορικό επιβράβευσης της συγκεκριμένης άσχημης συμπεριφοράς θέλουν περισσότερη δουλειά, περισσότερη υπομονή και προσοχή σε όλα όσα είπαμε αλλά και την βοήθεια από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Καλές βόλτες!!!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ