ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο ξεκίνημα της κοινής ύπαρξης μας, είναι η σωστή κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας. Είναι μια καθοριστική διαδικασία για την μετέπειτα ισορροπία στην συμπεριφορά του. Η διαδικασία ξεκινά από νωρίς, στην ηλικία των δύο μηνών και είναι σημαντικό να συνεχιστεί σωστά και συστηματικά μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Βέβαια δεν σταματάει εκεί, συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. 

Το πρώτο όμως και σημαντικότερο διάστημα, είναι αυτό των πρώτων μηνών. Η πληθώρα ερεθισμάτων που αφορούν το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει και θα υπάρχει, η γνωριμία με οσμές και  ήχους, οι εικόνες από ανθρώπους  και άλλα ζώα, αλλά και οι συνήθειες της καθημερινότητας, είναι η ασπίδα προστασίας του κουταβιού μας από μετέπειτα φοβίες ή και επιθετικότητα. Ένα ασφαλές και γνωστό εξωτερικό περιβάλλον επιτρέπει στον σκύλο να εκτελεί μαθημένες εντολές ευκολότερα- το μυαλό είναι ελεύθερο από οποιοδήποτε είδους στρές , άρα λειτουργεί καλύτερα.

Η σχέση μας με τον σκύλο είναι το επόμενο που πρέπει να φροντίσουμε, αφού είναι καθοριστική στην διαδικασία της εκπαίδευσης του. Μια σχέση τέτοια πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Αναμφισβήτητα μια τέτοια σχέση δεν πρέπει να μολυνθεί από φωνές και τιμωρίες.

Φωνές, βίαιες πράξεις επιβολής πάνω στο κουτάβι μας θα διαταράξουν την πολύτιμη σχέση μας και θα χάσει ο σκύλος την εμπιστοσύνη του σε εμάς.  Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν όρια, τα οποία να σέβεται ο σκύλος μας. Όρια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση βία.

Από την στιγμή που θα έρθει στην οικογένειά μας, σίγουρα θα πρέπει να του δείξουμε τους κανόνες με τους οποίους υπάρχουμε όλοι αλλά και να είμαστε  ξεκάθαροι απέναντί του με τρόπο που να μπορεί να το αντιλαμβάνεται. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πρώτα εμείς τι ζητάμε από αυτόν και να είμαστε πάντα συνεπείς σε αυτό που ζητάμε.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να μην πηδάει επάνω μας , θα πρέπει να μην το επιτρέπουμε ποτέ, ούτε όταν είναι κουτάβι και η συμπεριφορά του αυτή μας φαίνεται πολύ όμορφη. Το ίδιο και όταν τραβάει στην βόλτα για να φτάσει σε άλλους ανθρώπους ή ζώα , να μην τον ακολουθούμε ποτέ, όσο και αν δεν μας προκαλεί δυσκολία αυτή του η συμπεριφορά του, αφού το τράβηγμα του λουριού είναι μικρό όταν είναι κουτάβι και μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Ο τρόπος που επιλέγουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας είναι επίσης πολύ σημαντικός. Η διαδικασία της επιβράβευσης και ενίσχυσης των επιθυμητών συμπεριφορών του σκύλου βοηθά στην επανάληψή τους αλλά και στην διατήρησής τους σε διάρκεια χρόνου. Οι θετικοί συσχετισμοί που κάνει με περιβάλλοντα, καταστάσεις ,ανθρώπους και άλλα ζώα, βοηθούν στην κατανόηση και την επιτυχημένη επικοινωνία μεταξύ μας.

Αν είχαμε να επιλέξουμε να εργαστούμε σε μια εργασία με τις ίδιες παροχές , αυτοκίνητο, κινητό, καλό μισθό στο τέλος του μήνα, ποιόν από τους δυο εργοδότες θα θέλαμε? Αυτόν που θα παρείχε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, ασφάλεια και ηρεμία έτσι ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να πετύχουμε στόχους που θα επιβραβευτούν στο τέλος, ή αυτόν που θα απαιτούσε με φωνές και θα απειλούσε με κατάργηση προνομίων για να μας αναγκάσει να φτάσουμε τους στόχους που έχει θέσει?

Το να επιβραβευουμε συμπεριφορές και να θέλει ο σκύλος να δουλέψει για να λάβει την επιβράβευση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για εσάς και τον σκύλος σας.

Επιβράβευση είναι ότι «κάνει» τον σκύλο να επαναλαμβάνει μια συμπεριφορά. Το φαγητό, το παιχνίδι, το λουρί(βόλτα), τα χάδια, το άνοιγμα μια πόρτας για να βγει έξω κ.λ.π  Η Ζωή  τριγύρω μας είναι γεμάτη επιβραβεύσεις για το σκύλο, ας τις εκμεταλλευτούμε και ας κάνουμε τον σκύλο μας να μας λατρεύει γιατί εμείς είμαστε το μέσον με το οποίο μπορεί να έχει προβασει σε όλα τα  «πολύτιμα» της ζωής του.

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ