ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ

ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ

Το καλοκαίρι έφτασε, οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν και τα πρώτα μπάνια άρχισαν!! Για εμάς όμως που έχουμε σκυλιά και θέλουμε να χαρούμε την θάλασσα ή την λίμνη (για τους βουνίσιους) υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες... Πρόσφατα άκουσα κάποιον να λέει και να προβληματίζεται γιατί ο σκύλος του δεν κολυμπάει. Ας δούμε λίγο το θέμα...

Τα σκυλιά από φυσικού τους, όταν βρεθούν στο νερό, αρχίζουν να χτυπούν τα πόδια τους για να επιπλεύσουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν όλα να κολυμπήσουν καλά και με διάρκεια. Σκυλιά με βαρύ στέρνο και μικρά πόδια, μάλλον μειονεκτούν... χαρακτηριστικό παράδειγμα τα  Bulldog,  που λόγο κατασκευής δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Μπορούν όμως και αυτά να χαρούν το νερό φορώντας ένα σωσίβιο για σκύλους και με την απαραίτητη επίβλεψη.

Από την άλλη, σποραδικά, συναντάμε σκυλιά από φυλές, που παρότι έχουν «φτιαχτεί» για να κολυμπούν και να δουλεύουν στο νερό (Λαμπραντόρ), δεν τους αρέσει να μπουν και να κολυμπήσουν. Μπορούμε σε τέτοια σκυλιά να μπούμε εμείς πρώτα παροτρύνοντας τα να μας ακολουθήσουν και επιβραβεύοντας τα για αυτό με επιφωνήματα χαράς και ενθάρρυνσης. Πιθανόν να μας ακολουθήσουν και να τα καταφέρουμε...

Σε σκυλιά που τους αρέσει να επαναφέρουν αντικείμενα (μπαλάκι, ξύλο κ.λ.π) μπορούμε να δοκιμάσουμε πετώντας κάποιο παιχνίδι που επιπλέει στο νερό. Αν είναι αρκετά διστακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε με το μπαλάκι (ή κάποιο άλλο αγαπημένο παιχνίδι) στα πολύ ρηχά πρώτα "εκεί που ο σκύλος πατάει" και σταδιακά να προχωρήσουμε ποιο βαθύτερα, χωρίς να πιέσουμε ποτέ τον σκύλο. Ας γίνει πρόοδος την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα. Κάποια άλλα σκυλιά μπαίνουν εύκολα, απλά βλέποντας κάποια άλλα να το κάνουν.

Πάνω από όλα βέβαια είναι η ασφάλεια του σκύλου και αυτό εξαρτάται από εμάς. Μην αφήνεται έναν πολύ νεαρό σκύλο να κολυμπά πολύ ώρα ούτε και έναν πολύ μεγάλο σε ηλικία, όσο ενθουσιώδης και αν είναι με το νερό. Μπορεί πολύ εύκολα να κουραστεί και να βυθιστεί.

Για τον σκύλο που δεν μπαίνει στην θάλασσα είναι το ίδιο διασκεδαστικό να βρίσκετε εκεί μαζί μας και να τρέχει εδώ κι εκεί παίζοντας. Αυτό όμως εγκυμονεί άλλους κινδύνους. Η καυτή άμμος μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα πόδια του σκύλου που είναι πολύ ευαίσθητα, ενώ ο πολύς ήλιος και η ζέστη θερμοπληξία. Θα πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας και να φροντίζουμε τακτικά να δροσίζουμε το σκυλί μας, ιδικά στην κοιλιά και να μπορεί όποτε θελήσει να βρει την απαιτούμενη σκιά και πόσιμο νερό.

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε μια υπέροχη μέρα με το σκυλί μας στο νερό χωρίς προβλήματα.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ