ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τελικά αποφασίσαμε ποιο κουτάβι θέλουμε να επιλέξουμε - ράτσας ή αδέσποτο - και ο μικρός μας φίλος έφτασε στο σπίτι μας! Τώρα, τι κάνουμε…..? Τα κουτάβια από την 3 εβδομάδα της ζωής τους, που αρχίζουν σταδιακά να βλέπουν και να α-κούνε, ξεκινούν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους και μαθαίνουν σύμφωνα με τις αλληλε-πιδράσεις τους με αυτό! Ετσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ότι η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου ξεκινά από πάρα πολύ μικρή ηλικία και το βασικότερό της στάδιο είναι 3 - 12 εβδομάδων!!

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε εκτενώς αναφερθεί για το τι σημαίνει κοινωνικοποίηση και πώς ακριβώς γίνεται αλλά και ποσό σημαντική είναι! www.kynagon.gr

Το κουταβάκι μας όπως ακριβώς και ένα μωράκι που δεν έχει δόντια, υποφέρει αρκετά με την διαδικασία αλλαγής και θέλει όλη την ώρα να έχει κάτι στο στόμα του για να ανακουφιστεί και για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των δοντιών αλλά και να δοκιμάσει το περιβάλλον (χέρια δεν έχει όπως εμείς).
Αυτή του την ανάγκη θα πρέπει να την καλύψουμε με κάποια σωστά κόκαλα ή αλλά παιχνίδια ενασχόλησης, που μεγάλη ποικιλία θα βρείτε σε ενημερωμένα pet shop.

Αυτά θα κρατήσουν τον αγαπημένο μας φίλο απασχολημένο και ευχαριστημένο για αρκετή ώρα!

Επίσης το σκυλάκι μας χρειάζεται να πηγαίνει πολύ συχνά στην “τουαλέτα” και δεν μπορεί να “κρατηθεί” αρχικά ανά 1 -1.30 ώρα σταδιακά ο χρόνος αυτός αυξάνεται όσο περνούν οι εβδο-μάδες μέχρι να φτάσει τους 6 μήνες της ζωής του περίπου(εξαρτάται από κάθε άτομο) και να μπορεί να κρατιέται για αρκετές ώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνο που κάνουν είναι να τιμωρούν με φωνές ή ακόμα χειρότερα και με αλλά “μέσα” το κουταβάκι για τις φυσιολογικές και πολύ σημαντικές αυτές ανάγκες του! Άραγε θα κάνατε αυτό στο δικό σας το μωράκι: μάλλον όχι!

Για να αποφύγουμε τα ατυχήματα, η σοβαρότερη εκπαιδευτικά μέθοδος είναι η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος του ζώου(ο χώρος που μένει και συμπεριφέρεται) που μας δίνει έτσι την ευ-καιρεί να αποφύγουμε ατυχήματα και λάθος συμπεριφορές αλλά και το σημαντικότερο να επι-βραβεύσουμε συμπεριφορές που θέλουμε να συμβαίνουν δηλαδή να τον εκπαιδεύσουμε σε αυτό που θέλουμε να κάνει! Έτσι μαθαίνουν όλα τα ζώα!

Το κουτάβι μας επίσης θα χρειαστεί καθημερινές βόλτες διαφορετικά περιβάλλοντα για κοινωνι-κοποίηση αλλά και εκτόνωση, κάτι εξαιρετικά σημαντικό επίσης!

Ένας ασφαλής χώρος να μένει με την οικογένειά μας, μιας και η κοινωνικότητα αλλά και το αί-σθημα ασφάλειας σε ένα κουτάβι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξή του!

Ένας κτηνίατρος και ένας εκπαιδευτής με γνώσεις συμπεριφοράς σκύλων θα βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση και θα προλάβετε έτσι προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς πριν καν εμφανιστούν! Καλυτέρα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις!!

Σας εύχομαι χαρούμενη ζωή με τον νέο σας πολύτιμο φίλο!!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ