ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Ένας  πολύ σημαντικός  παράγοντας στην εκπαίδευση των ζώων είναι ο σωστός  χρονισμός- δηλαδή η παράδοση της επιβράβευσης στον σωστό χρόνο! Αυτός ο χρόνος πρέπει να είναι ακριβής και άμεσος! Όταν λέμε άμεσος, εννοούμε την στιγμή, το δευτερόλεπτο που γίνεται η συμπεριφορά ή το πολύ ένα δευτερόλεπτο μετά! Δύο δευτερόλεπτα και μετά  επιβραβεύουμε διαφορετική συμπεριφορά! Και πώς μπορούμε να είμαστε τόσο ακριβής ;

Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε. Σε αυτήν την περίπτωση θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο ένα «κλίκερ» ή μια πολύ σύντομη λέξη (Ναι, Yes) που θα μαρκάρει την σωστή συμπεριφορά και θα δίνει την πληροφορία στον σκύλο ότι έκανε το σωστό και η επιβράβευση ακολουθεί! Έτσι γεφυρώνεται αυτό το κενό μεταξύ της ζητούμενης συμπεριφοράς και της επιβράβευσης και μπορούμε να είμαστε πολύ ακριβής στην επικοινωνία μας με το ζώο.

Ο σκύλος μαθαίνει πολύ γρήγορα αφού αντιλαμβάνεται για ποια ακριβώς συμπεριφορά επιβραβεύεται! Στην διαδικασία μάθησης μια συμπεριφοράς, κάθε τέτοιο μαρκάρισμα θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα από επιβράβευση (λιχουδιές, μπαλάκι, φρίσμπι, ή ότι αρέσει πραγματικά στον σκύλο)

Πάντα, όταν ξεκινάμε να «δουλεύουμε» με ένα σκύλο, αρχίζουμε από ένα ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς παρενοχλήσεις. Εφόσον ο σκύλος κατανοήσει την συμπεριφορά που θέλουμε να του διδάξουμε, αρχίζουμε να προσθέτουμε νέα περιβάλλοντα και νέα ερεθίσματα πάντα σταδιακά! κάνοντας την απαραίτητη «γενίκευση». Αν πάμε πολύ γρήγορα το πιο πιθανόν είναι να καταρρεύσει η μαθημένη συμπεριφορά. Θα πρέπει τότε να γυρίσουμε σε προηγούμενα στάδια, δουλεύοντας σε χαμηλότερο και πιο εύκολο για τον συγκεκριμένο σκύλο επίπεδο. Εφόσον ο σκύλος ανταποκρίνεται με σχετική ευκολία ανεβάζουμε και πάλι επίπεδο. Ένας καλός, έμπειρος εκπαιδευτής γνωρίζει πολύ καλά πως να περνάει αυτά τα στάδια και έτσι στα χέρια του η εκπαίδευση ενός σκύλου προχωρά πολύ γρήγορα!

Όταν ο σκύλος έχει μάθει να εκτελεί την συμπεριφορά σε κάθε επίπεδο τότε μπορούμε να προσθέσουμε την εντολή με ασφάλεια και να αφαιρέσουμε το «κλίκερ» Αυτά τα στάδια μπορεί να χρειαστεί να τα περάσουμε αρκετές φορές αλλάζοντας περιβάλλοντα και προσθέτοντας παρενοχλήσεις. Ένας έμπειρος σκύλος μαθαίνει πολύ γρήγορα γενικεύοντας γρηγορότερα από έναν άπειρο στην εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μια κατάσταση η οποία δεν τελειώνει ποτέ! Είναι σαν να μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, αν δεν την χρησιμοποιείς θα ατονίσει... θα ξεχαστεί.

Η συντήρηση μιας συμπεριφοράς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Καθημερινή ενασχόληση των απλών καθημερινών εντολών του σκύλου αλλά και ενασχόληση με σπορ (agility, frisbee, obedience) για σκύλους είναι ένας υπέροχος τρόπος όχι μόνο να συντηρείς αλλά και να ανεβάζεις το επίπεδο του σκύλου σου σε κορυφαίο επίπεδο αλλά και ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικό!!


Καλές εκπαιδεύσεις

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ