ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

Η Βόλτα με τον σκύλο μας δείχνει να είναι μια απλή καθημερινή διαδικασία! Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η καθημερινή έξοδος με τον σκύλο μας πρέπει να είναι μια διαδικασία κατά την οποία ιδιοκτήτης και σκύλος θα χαλαρώσουν και θα ψυχαγωγηθούν.

Ο σκύλος έχει την ανάγκη να εξερεύνηση το περιβάλλον το οποίο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτόν. Η διαδικασία αυτή όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο παρέχει πολλά οφέλη! Πρέπει από μικρός να μάθει να κινείται χαλαρά στον “οδηγό” χωρίς τραβήγματα, φωνές και πίεση. Επίσης κατά την διάρκεια της βόλτας θα συναντήσουμε ένα σωρό κόσμο άλλα και άλλους ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους. Θα πρέπει να μάθουμε ευγενικά στον σκύλο μας να μπορεί να προσπερνά σκυλιά και ανθρώπους και να μην σταματάμε σε κάθε έναν που θα συναντήσουμε για να τον μυρίσει.

Όταν θα φτάσουμε στο μέρος το οποίο θα θέλαμε να τον αφήσουμε να τρέξει ελεύθερος θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ασφαλές μέρος που να μην μπορεί ο τετράποδος φίλος μας να ενοχλήσει κάποιον άλλον άνθρωπο ή ιδιοκτήτη με τον σκύλο του που κάνει βόλτα.

Αν πρόκειται για κάποιο πάρκο που οι σκύλοι παίζουν ελεύθερα θα μπορούσαμε να αφήσουμε και εμείς τον σκύλο μας να παίξει, ΑΝ είμαστε στην θέση να κρίνουμε με ασφάλεια ότι πραγματικά τα σκυλιά τα οποία είναι εκεί είναι φιλικά ή βεβαίως αν πρόκειται για γνωστά μας σκυλιά που κάνουμε καθημερινά παρέα. Πριν τον ελευθερώσουμε  για να τρέξει,  θα πρέπει η συμπεριφορά που έχει να είναι ήρεμη και ποτέ όταν κλαίει και χτυπιέται στο λουρί για να πάει! Έτσι αποφεύγουμε να επιβραβεύσουμε μια στρεσογόνα και έντονη κατάσταση, που αργότερα θα κλιμακωθεί και θα μας είναι πρόβλημα!

Αν θέλετε να παίξετε μαζί του με κάποιο παιχνίδι (μπαλάκι, φρίσμπι κ.α.) ξεκινήστε να το κάνετε σε ασφαλές μέρος και όταν είναι σχετικά ήρεμος! Παίξτε “το αρκετό” και μην υπερβάλετε - σε ένταση και χρόνο - για να εκτονώσετε τον σκύλο σας… προοδευτικά θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα!

3’ - 5’ είναι αρκετό και μπορείτε να επαναλάβετέ μετά από μεγάλα διαλείμματα ξεκούρασης και χαλάρωσης. Εξαρτάται πάντα από τον σκύλο, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, του αλλά και την εποχή - θερμοκρασία! Μην  τον φτάνετε ΠΟΤΕ  στα “κόκκινα”!!

Πνίχτες (συρόμενες αλυσίδες) και πολύ σφιχτά κολάρα προκαλούν έντονο στρες και κάνουν το σκύλο να συσχετίζει την βόλτα και το περιβάλλον (ανθρώπους, άλλους σκύλους κ.λπ.) με δυσφορία και πόνο με αποτέλεσμα να έχουμε αργότερα πολλές φοβίες και επιθετικότητα!

Τα γνωστό "σαμαράκι"  είναι ότι καλύτερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την βόλτα σας, αρκεί βέβαια να ταιριάζει σωστά στον τετράποδο φίλο σας, ούτε πολύ σφιχτό ούτε και πολύ χαλαρό.

Όταν θέλουμε να αφήσουμε τον σκύλο μας ελεύθερο να παίξει αφαιρούμε πρώτα τον σαμαράκι και του έχουμε απλά ένα ελαφρύ κολάρο σωστά τοποθετημένο(ούτε χαλαρό να κρέμεται, ούτε πολύ σφιχτό να ενοχλεί). Ελεύθερα σκυλιά στην βόλτα, χωρίς τον οδηγό απαγορεύονται από τον νομό και βέβαια μπορεί να ενοχλήσουν ή να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή ακόμα και ατύχημα στον ίδιο σε κάποιον άλλον σκύλο ή σε άνθρωπο!

Η βόλτα είναι η απαραίτητη διαδικασία που μπορεί να εκτόνωση και να βοηθήσει ψυχολογικά τον σκύλο μας,  άλλα και εμάς αν γίνεται χαλαρά και χωρίς εντάσεις! Αποφύγετε μέρη και καθημερινές ρουτίνες που προκαλούν προβλήματα στην βόλτα με τον τετράποδο φίλο σας και χαρείτε αυτήν την υπέροχη διαδικασία μαζί!

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ