ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗ

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Ο χαρακτήρας και οι συμπεριφορές ενός ζώου οδηγούνται απο την φύσή του ή απο την ανατροφή του ;  Όταν λέμε ανατροφή εννοούμε βέβαια τον τρόπο που το μεγαλώνουμε, τις εμπειρίες του με μας και το περιβάλλον μας. Όταν αναφερόμαστε στην φύση , εννοούμε την γεννετική προδιάθεση  και  τα ένστικτα του ζώου. Γενετιστές και συμπεριφοριστές συχνά διαφωνούν και μάχονται ο ένας τις θεωρίες του άλλου.

Η αλήθεια ίσως βρίσκετε κάπου κοντά και στις δυο θεωρίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι φοβικοί γονοίς συχνά δημιουργούν και μεγαλώνουν κουτάβια με φοβικές τάσεις. Αντίστοιχα, γονοίς με επιθετικές τάσεις δημιουργούν κουτάβια με προδιάθεση στην επιθετικότητα. Και ενώ φαίνεται να δικαιώνονται οι γεννετιστές , οι έρευνες κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, έδειξαν ότι είναι πιθανόν κουτάβια με φοβικές μητέρες που μεγαλώνουν όμως με μη φοβικές μητέρες, να τείνουν να εξωτερικεύουν λιγότερο φοβικές συμπεριφορές. 

Τα σκυλιά δεν είναι “άδειοι δίσκοι” όπου επάνω καταγράφονται συμπεριφορές μαθημένες κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ούτε όμως οδηγούνται απο τα γεννετικά χαρακτηριστικά τους και μόνο.

Η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της φύσης του σκύλου αλλά και της ανατροφής του. Η γενετική επηρεάζει τις συμπεριφορές. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι ράτσες. Αν για παράδειγμα έχεις πρόβατα , χρειάζεσε ένα Border Collie  και όχι ένα Brittany Spaniel. Παρόλο που είναι ίδια στο μέγεθος και την σωματοδομή, τα ένστικτά τους κινούνται απο διαφορετικά μοτίβα. Το να επιλέξεις ένα κουτάβι που οι γονοίς του μαζεύουν κοπάδια , τότε είναι πιο πιθανό να έχεις ένα πολύ καλό μελλοντικό τσομπανόσκυλο.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι κάποια Pit Bull που χρησιμοποιήθηκαν σε κυνομαχίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που έζησαν και με την κατάλληλη ανατροφή, αντέστρεψαν τις κακές μαθημένες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ καλά σκυλιά οικογένειας. Αυτό έγινε γιατί το γεννετικό υλικό τους είχε υγιέστερη γεννετική βάση. 

Κάποιες φορές πάλι, όλα όσα πρέπει να γίνουν, γίνονται σωστά αλλά παρ’ όλα ταύτα το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Παλεύουμε να αντιστρέψουμε στρες ή επιθετικότητα με πολύ φτωχά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε σκύλος γεννιέται με ένα συγκεκριμένο γεννετικό υπόβαθρο το οποίο και θα επηρεάσει το ποιά συμπεριφοριστικά μοτίβα θα αναπαράγει. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ποιά θα είναι η  κοινωνική αντιμετώπιση του απέναντι σε άλλα σκυλιά,  ζώα και ανθρώπους, το επίπεδο φοβιών ή επιθετικότητας που θα επιδείξουν, αν είναι ήρεμα ή τολμηρά, την πιθανότητα εμφάνισης στρες και εμμονικών συμπεριφορών.

Author

Dimosthenis Moumiadis

Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΡΑ

Δημοσθένης Μουμιάδης CAT/CAB
Applied Animal Behaviourist
Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour
NCFE/ABTC/SDS/ISAP
Higher Dip. In Canine Behaviour & Training
ISAP Ambassador For Greece
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986630

Κούλα Παπαδοπούλου CAT/CAB
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Dip. in Canine Behaviour & Training
Kynagon Dog Trainers Academy / KCAT
ISAP Fellow Member
ICB Full Member
UK Dog Behaviour & Training Charter Member
Τηλ. 6979986631

ΕΓΓΡΑΦΑ KYNAGON

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ